БААТ Одисея ИН Община София
Новини

Агентите на промяната от Горичка с презареден парк за 2014

Агентите на промяната от Горичка с презареден парк за 2014

 

Gorichka_Party_@phelia barouh (5)Gorichka_Party_@phelia barouh (3)Gorichka_Party_@phelia barouh (1)

 

 

 

Във вторник вечерта, на парти в клуб Микстейп 5 с музиката на Котарашки, Маги Малеева представи новите инициативи на Горичка за 2014 г. Събитията са подкрепени от Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България – EEA Grants. Маги започна с най-важното за всички земни жители – последният доклад на Международния панел за климатичните промени (IPCC), с твърде тревожна прогноза за света и България. Многократно доказаното въздействие на човека върху планетата до сега ще причини ужасяващи бедствия – суши, наводнения и урагани, каквито вече започнаха. България и други страни са обречени на глад, недостиг на вода и климатични емигранти. Затова, всички нации трябва заедно да застанат срещу промените в климата и да променят икономиката завинаги.

„Заедно“ се нарича и най-новият форум на Горичка, който ще се случи на 27 април в Модерен Театър. Темата „Заедно” не е избрана случайно. Маги разказа как всички теми на предишни Форуми: „Родителство”, „Дом”, „Храна”, „Промяна” и т.н., са идвали при тях в подходящото време: „И със “Заедно” е така: усетихме, че духът на времето ни е такъв в последната една година (протестите от лятото до днес), че имаме нужда да помислим и дискутираме какво означава да живеем заедно и да се свързваме, и защо има ситуации, в които различията ни са невъзможни за преодоляване.”

За Форум “Заедно” пристига и известният норвежки криминолог и социолог Нилс Кристи с лекция на тема „Доброто общество е спорещото общество”. В Модерен Театър ще разказват още хора с най-различни професии и занятия –архитектът Пламен Братков, активистът Яна Тавание, хижарят Венци Златарев, алпинистът Иван Кожухаров, режисьорът Мартин Киселов и други. Екипът на събитието обещава и различни преживявания извън сцената: храна от четири различни държави, изложби, книжарница с тематични заглавия, работилници и игри.

Срещата ще бъде интересна, така че всички, които предпочитат нови познания пред активен спорт в този ден (на 27 април е и третият годишен Байк за Чепън, организиран от Стената и Зелени дни), със сигурност ще спечелят и научат важни неща.

Другият форум на Горичка с ключово за обществото ни заглавие не Форум „Промяна” през ноември. Той ще включва видео съдържание с кратки аналитични коментари на конкретни теми като промените в климата и отговорен бизнес.

Форумите на Горичка са еднодневни събития с общуване между познанията на лекторите и преживяванията на хора публиката. Най-интересното и различното във формата е разговорът на сцената, в който лектори и публика разговарят чрез модераторите.

Ще очакваме също новото издание на Горичка Филм Фест – едноседмичен филмов фестивал с документални филми в края на септември. Предишният кино фестивал бе през 2011 г. и покри 10 от най-добрите нови документални филми, свързани с храна, енергия, устойчиво развитие, биоразнобразие и т.н. Тази година отново са избрани филми с награди и номинации от световни фестивали. За първи път ще бъдат включени филми за малките, на които родители и деца ще могат заедно да научават за света на природата.

Заедно с издателя Манол Пейков Горичка планират и голямо събитие за излизането на втората книга на основателя на „Patagonia“ Ивон Шуинар „Отговорният бизнес” на български език. Специално за премиерата ще дойде в България и най-старият служител на Патагония и съавтор на книгата, Винсент Станли. Първата книга на Ивон Шуинар, „Пусни народа ми да кара сърф”, успя с няколко тиража. Надяваме се българската книга да бъде готова към началото на май, за да я представят съавтора и издателя и на Фестивала „Зелени дни, 2014” от 8 до 11 май.

Проектите Форум “Заедно”, Форум “Промяна” и Горичка Филм Фест са част от проекта: „Агенти на промяна: платформа за информираност и реализация към по-устойчиво бъдеще“, който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Уебсайт от Hlebarov.com