БААТ Одисея ИН Община София
Новини

На крилете на птиците

На крилете на птиците

Eлате с нас на една обиколка на малко познатата България – на крилете на най-волните й обитатели

 В кратера на древен вулкан в Източните Родопи

В долината на река Арда древните вулканични скали приютяват последните лешояди в Европа, многочислени прилепови колонии, редки и ендемични видове растения и насекоми, 40 вида земноводни и влечуги. Очаква ви среща с тракийски гробници и мегалити, с над 30 вида орхидеи, полускъпоценни минерали и най-чистите реки в България. Тук можете да наблюдавате 153 вида птици от лодка, кон или велосипед. Очакваме ви в Природоцащитния център „Източни Родопи“ в град Маджарово –  http://vulturecenter.com/

Вашите гласове помогнаха на БДЗП да създаде първия в страната природозащитен център, да изгради площадки за подхранване на лешоядите, да закупи 21 хектара гори, които остават завинаги „собственост” на дивите им обитатели. От едва 13 в края на 80-те години, днес гнездата на белоглавите лешояди са 67.

1 Египетски лешояд. Автор Светослав Спасов (NatureImages.eu)

IMG_3218_ed_S.Spasov

2 Река Арда разделя кратера на древен вулкан. Автор Светослав Спасов (NatureImages.eu)

IMG_0811_April12_S.Spasov

 По най-натоварената миграционна „магистрала” в Европа

От древни времена този път е известен като Via Pontica. През Бургаските езера – Атанасовско, Вая, Мандра, Пода – всяка пролет и есен преминават над 5 милиона птици на път към и от зимните им квартири.

Насладете се на чудото на пролетната миграция от терасата на природозащитния център на БДЗП „Пода” – www.bspb.org/poda/. Върнете се в миналото с „Влакчето на солта”, така ще се запознаете с един от най-старите традиционни занаяти – солничарството и ще разберете защо и как то съжителства мирно с най-уязвимите видове птици на палнетата. Потопете се в новия туристически маршрут „Живот за Бургаските езера” – неговите 12 обекта съчетават по уникален начин магията на природата и историята. Не са много местата по света, където намазани с естествена лечебна кал ще видите къдроглави пеликани, прелитащи величествено над вас.

Вашите гласове осигуряват дом за 245 вида птици в защитена местност Пода и гарантират сигурна и спокойна спирка за птиците, тръгнали на далечно пътешествие. Дават възможност на хилядите посетители на природозащитния център да се докоснат до непознат и красив свят и превръщат неговата тераса в уникална класна стая на открито.

Къдроглав  пеликан. Автор Богдан Боев

©Богдан Боев_Къдроглав пеликан (1)

Двойка саблеклюни. Автор Богдан Боев

Саблеклюн_Богдан Боев

Атанасовско езеро – най-старите солници по нашите земи. Автор Диди Андреева.

Атанасовско езеро_Диди Андреева

Тук се добива „солта на живота”. Автор Диди Андреева.

Атанасовско езеро_Диди Андреева (2)

 

В плодородните земи на Добруджа и тучните пасища на Балкана

30% от територията на България е заета от селскостопански площи, включително и 50% от екологичната мрежа Натура 2000. Десетки видове птици и други диви животни намират убежище и храна в тези местообитания.

Можем ли да запазим едновременно поминъка на фермерите и на дивите обитатели? Папунякът или „циганско петле” – този колоритен представител на тропическо семейство птици вече е изчезнал от полята на Северозападна Европа, а у нас числеността му намалява с 30% през последните 10 години.

Какво се случва с другите обитатели на земеделските земи – щиглеца, чучулигата, врабчетата и лястовиците и как можем да помогнем? Ще научите като се включите в инициативата „Преброяване на птиците около нас: Мониторинг на обикновените видове птици“ (МОВП) www.bspb.org/monitoring/

Грабнете бинокъл, вземете с вас приятел и се отправете на среща с обикновените-необикновени видове птици. За да се чувствате по-сигурни при запознанството с тях, изтеглете преди това безплатното приложение за „умни” телефони SmartBirds, което е най-удобния джобен електронен определител за птици.

Не се учудвайте – така вашият глас е вече в Европейския парламент, за да определи насоките на бъдещата Обща селскостопанска политика. С вашия глас подпомагаме фермерите, за да се ориентират към традиционно, природосъобразно и екологично земеделие и животновъдство, да намерят пазар на био-продукцията си и да получат адекватни субсидии за положените усилия. Вашият глас помогна фермерските продукти да достигат директно до нашата трапеза – той дава шанс на децата ни да хапват истинско кисео мляко и сирене направо от фермата.

 

Папуняк. Автор Светослав Спасов (NatureImages.eu)

Papunjak_Jun12_S_Spasov

Черноглава овесарка – запазена марка за българските поля. Автор Светослав Спасов (NatureImages.eu)

Tchernoglava ovesarka_June10_S.Spasov

Чевеногърба сврачка – популацията й е намаляла с 36% през последните 10 години. Автор Светослав Спасов (NatureImages.eu)

Tchervenogarba svrachka_May11_S.Spasov

Лалугер – той е обречен без пасищното животновъдство. Автор Светослав Спасов (NatureImages.eu)

Laluger_June10_S.Spasov

В двора или парка – защото понякога причудливите диви обитатели са само на една ръка разстояние

Пролет е – обгръщат ни звуци, цветове и аромати, всичко около нас цвърчи, жужи и пее. Но познаваме ли своите съседи? Знаят ли децата ни кой живее в двора на баба и дядо? Страшни ли са земните пчели? „Гадни” ли са жабите?

Как да направим заедно „хотел за насекоми”? Можем ли да помогнем на пойните птици да оцелеят през зимата? За какво служи къщичката за птици – къде и как да я поставим? Кой ще се засели в нея? За какво им е на птиците къпалня? Как сините синигери ще спасят кестените?

На тези и още много въпроси търсим отговорите заедно в кампаниите на БДЗП, насочени към обитателите на градовете и по-малките населени места. Ако искате да се включите в кампанията „Зрънце любов”, да превърнете двора на близкото училище или кварталната градинка в убежище за хвъркатите ни съседи, да организирате класна стая на открито, пишете ни на membership@bspb.org

Твоят глас подкрепя образователните програми на БДЗП, така заедно превръщаме дворовете на детските градини и училища в „Градини на биоразнообразието“. Заедно създадохме първия специализиран маршрут за наблюдение на птици в Южния парк в София. Заедно с теб водим децата по пътя на любознанието и толерантността. Заедно с теб откриваме многообразието на живия свят. Заедно ще го запазим.

Син синигер. Автор Светослав Спасов (NatureImages.eu)

Sin siniger_Mar10_S.Spasov

Земна пчела. Автор Grahame Madge (rspb-images.com)

Zemna pchela_Grahame Madge (rspb-images.com)

 

БДЗП: ТВОЯТ ГЛАС ЗА БЪЛГАРСКАТА ПРИРОДА

25 години за птиците и хората

Присъедини се към нас днес – www.bspb.org

Уебсайт от Hlebarov.com