БААТ Одисея ИН Община София
Новини

Националните паркове на САЩ – изложба в памет на Джон Мюър

Националните паркове на САЩ – изложба в памет на Джон Мюър

Скъпи приятели на Зелени дни,

заповядайте в събота- 10 май, от 10:00 ч. в градинката на Кристал – откриваме изложбата „Националните паркове на САЩ“. 26 пана с отлични фотографии на парковете зад океана, в памет на техния основател, натуралистът и хуманист Джон Мюър. Изложбата се организира от Зелени дни и Посолството на САЩ. От 11:00 ч. пред Паметника на Съветската армия започва официалното откриване на Зелени дни.

                  Pano JMuir

Човекът с кауза

Известният американски фотограф и планинар Гейлън Роуел попитал веднъж Райнхолд Меснер защо най-емблематичните части на Алпите имат толкова развита инфраструктура, хотели, въжени линии и цели курорти, докато подобни места в Америка са сравнително пощадени от човешка намеса. Обяснението на Меснер се състояло само от три думи: „Вие имахте Мюър”. Тези думи са може би най-доброто описание на приноса на големия американски пътешественик, писател и природозащитник Джон Мюър. Роденият през 1838 г. в Шотландия и емигрирал заедно със семейството си през 1849 г. в САЩ Мюър се смята за един от основоположниците на природозащитното движение в САЩ и често е наричан „баща на националните паркове”.
Всичко започва сякаш случайно. През 1867 г. инцидент променя живота на младия механик и изобретател Мюър. След като едва не изгубва завинаги зрението си докато работи във фабрика за железопътни вагони, той решава да посвети остатъка от живота си, наслаждавайки се на гледката на недокосната от човека природа. Следващите години той прекарва в пътешествия – най-често в Сиера Невада и Аляска, като публикува 12 книги и над 300 статии, посветени на опознаването и опазването на природата. Материалите му печелят хиляди последователи и събуждат интереса на широката публика, но и на силните на деня. Може би най-големият успех на Мюър е кампанията му в защита на планината Сиера Невада, в резултат на която през 1900 г. са създадени националните паркове „Йосемити” и „Секвоя”. Три години по-късно Мюър води президента на САЩ Теодор Рузвелт на тридневно бивакуване в долината на Йосемити. Вдъхновеният от красотата на природата и от пламенните пледоарии на Мюър президент подписва през 1906 г. закон, с който долината Йосемити и гората Марипоса са са присъединени към територията на парка и са поставени под федерална юрисдикция.
Мюър напуска този свят в навечерието на Коледа 1914 година, малко след като е изгубил последната си голяма битката в защита на американската природа – тази за запазване на долината Хеч Хечи, където впоследствие е построен голям язовир, снабдяващ с вода Сан Франциско. В писмо до приятеля си Върнан Келог малко преди смъртта си природозащитникът пише: „Трудно ми е да се примиря със загубата на долината на Сиера парк. Разрушаването на тези най-красиви калифорнийски гори и поляни разби сърцето ми.”
Идеите на Мюър обаче продължават да живеят и след смъртта му. Основаният от него през 1892 г. „Сиера Клуб” днес е една от най-големите природозащитни организации в Съединените щати. Името на легендарния американски натуралист носи един от най-известните пешеходни маршрути в САЩ, дългият 340 км. маршрут „Джон Мюър” в Сиера Невада.
Животът и дейността на Джон Мюър в САЩ, както и тези на живелия по същото време и със сродна кауза Алеко Константинов в България, показват, че съдбата на планетата е в ръцете на всеки един от нас. Защото не правителствата, а отделните хора сме тези, които правим промяната.

Националната паркова система на САЩ

US National Parks-Hawaii_Volcanoes         US National Parks-Badlands

1872
Конгресътна САЩ създава на територията на щатите Уайоминг и Монтана националния парк Йелоустоун с площ от 2 милиона акра (повече от 800 000 хектара).
1890-1916
Конгресът утвърждава нови тринайсет живописни парка в западната част на САЩ, между тях националните паркове Маунт Райниер във Вашингтон, Йосемити в Калифорния и Роки Маунтин в Колорадо.
1906
Законът за историческите паметници отдава особено значение на опазването на праисторически места, свързани с коренното население. Той оторизира американските президенти да обявяват за национални паметници обекти от особена важност. До 1909 г. Президент Теодор Рузвелт дава статут на национални паметници на 18 обекта.
1916
Конгресът одобрява законопроект за създаването на Служба за националните паркове към Министерството на вътрешните работи на САЩ, с цел управление на 35 парка и паметници.
1926
Конгресът обявява създаването на националните паркове Шенандоа, Грейт смоуки маунтинс и Мамот Кейв в района на Апалачите. Разположени в източната част на САЩ, тези паркове са достъпни за по-голяма част от населението и това увеличава подкрепата в Конгреса за системата на националните паркове.
1930
Първите паркове са определени по-скоро поради тяхната значимост за националната история, отколкотопоради природната им красота. Те включват родното място на Джордж Вашингтон във Вирджиния и мястото, където британците се предават на американските сили през 1791 г., събитие с което завършва Американската революция.
1933
Службата за националните паркове поема управлението на национални паркове и паметници , които до този момент са под юрисдикцията на Министерството на войната и на Службата за горите.
Организацията Граждански структури за защита на природата е създадена в рамките на програмата Ню Дийл –отговор на президента Франклин Д. Рузвелт на икономическата депресия. В продължение на няколко години повечеот 120 хиляди работници на тази организация изграждат в националните паркове туристически маршрути, хижи и други съоръжения.
1935
Приет е Закон за историческите обекти, който създава национална политика, чрез която ще се съхранят за обществено ползване исторически места, сгради и други обекти от национално значение. Службата за националните паркове получава широки правомощия за осъществяването на тази политика.
1936
Приет е Закон за парковете, парковите пътища и изследване на рекреацията, който дава права на Службата за националните паркове да работи заедно с други правителствени агенции на федерално, щатско и местно ниво за планиране на паркови алеи и съоръжения.
1941-1945
Като резултат от Втората световна война средствата, предназначени за парковете, както и посещенията в тях намаляват рязко.
1958-1962
Конгресът създава Комисия за преглед на ресурсите за отдих на открито и ѝ дава мандат да проведе четири-годишно проучване по няколко теми: желанията и нуждите на американците за отдих на открито; наличните ресурси, които могат да задоволят тези нужди; и политиките и програмите, които ще отговорят на тези нужди за в бъдеще.
1963
Консултативен комитет, воден от биолога A. Старкер Леополд препоръчва съществени промени в осъществяването от Службата за националните паркове управление на природните ресурси и екологични общности.
1964
Приет е Закон за опазване на дивата природа, което води до защита на зони, „където Земята и биологичните съобщества не са ограничавани от човека, където човекът е само посетител.“
1965
Приет е Закон за опазване на земите и водите. Той предвижда част от постъпленията от такси и продажба на ненужно имущесто, както и от други източници, да се използва за разширяване площта на федералните и щатски паркове.
1966
Законът за опазване на историческото наследство постановява включването на всички исторически паркове в Национален регистър на историческите места и дава право на щатските и федералните служители, отговарящи за опазването им, да контролират на управлението на историческите обекти.
1968
Президентът Линдън Джонсън подписва Закона за националната система за туристически маршрути и Закона за националната система за дивите и живописни реки. За първи път е приет закон за създаване на алеи за отдих в урбанизираните райони и живописни туристически маршрути в отдалечените райони. Законът за реките установява национална политика за опазване на някои реки, които са изключително живописни, подходящи са за отдих, притежават значимо геоложко, историческо и културно значение и са особено ценни с разнообразието на риба и диви животни.
1970
Конгресът приема Закон за общите отговорности, който установява политиките на Службата за националните паркове, призоваващи за различен подход към природните, исторически и развлекателни обекти.
1978
Законът за националните паркове и зоните за отдих добавя нови 15 обекта към системата на парковете. Сред тях е и Националната зона за отдих Санта Моника маунтинс в Калифорния, в която теренът включва както гористи планини така и пясъчни плажове и скалисти брегове.
1980
Приет е Закон за опазване на земите на Аляска от национален интерес, според който площите под юрисдикцията на Службата за националните паркове се увеличават с 50 % до общо 47 милиона акра (почти 20 милиона хектара) .
1981
Стартира Програмата за възстановяване и подобряване на парковете, която предвижда за период от пет години повече от 1 милиард долара да бъдат използвани за стабилизиране и подобряване на съществуващите паркови ресурси и съоръжения.
2006
Президентът Джордж Буш обявява Инициативата за честване на стогодишнината на Националните паркове и учредява съфинансиращ фонд от правителствени и благотворителни вноски в помощ на парковете през годините до отбелязването на 100-годишнината на системата.
2016
Честване на 100-годишнината от основаването на Службата за националните паркове .

Уебсайт от Hlebarov.com