БААТ Одисея ИН Община София

Обобщение на Зелени дни 2015

От 21 до 24 май 2015 г. пред Паметника на Съветската армия в София се поведе превърналото се вече в традиция събитие Зелени дни. Фестивалът посреща редица софиянци и гости на града и им помогна да се запознаят с интересни кампании за опазване на околната среда, чисти продукти от цяла България, натурална козметика, екологично чисти и био храни и напитки, дървени играчки и пособия за развитие на умения, машини за прясно изцедени сокове и други. На Зелени дни своето място намериха и държавни администрации – Министерство на туризма с две шатри с рекламни материали за насърчаване на развитието на вътрешния туризъм и Изпълнителна агенция по горите с шатра посветена на всички природни паркове на България. В рамките на 12 шатри бяха оформени щандовете на над 30 фирми и организации с повече от 50 усмихнати представители, които обслужваха и консултираха посетителите.

Сред посетителите на събитието с най-голям процент се отличиха тези на възраст между 25 и 40 години. Сред тях основна част са семейства с деца, но и доста активни работещи хора отворени към здравословния начин на живот. Посетителите на Зелени дни пазаруват предимно био хранителни продукти и козметика, както и натурални продукти от малки производители от цяла България. Като доходи е трудно да се каже, защото българинът не обича да говори за пари, но все пак финансовото състояние на основната част е средно (1000 и над 1000 лв. заплата). Много от тях идват всяка година и са пътуващи и спортуващи хора.

Програмата на Зелени дни през 2015 г. се разшири с цели два концерта – един организиран от Българска фондация „Биоразнообразие“ с участието на култовата група Babyface Clan и един закриващ фестивала с участието на нашумялата група Оратница. Концертите сумарно събраха около 500 почитатели на хубавата музика. На откриването заедно с над 100 човека имахме честа лично да приветстват посетители и изложителите на Зелени дни министърът на околната среда и водите – Ивелина Василева, заместник – министърът на туризма – Ирена Георгиева, заместник – кметът на София – д-р Тодор Чобанова и секретарят на Президента – Елица Николова.
За наша радост Зелени дни съвпадна и с два обичани празника Денят на биоразнообразието (22.05.) и Денят на славянската писменост и култура (24.05.). Благодарение на Българска фондация „Биоразнообразие“ отпразнувахме подобаващо Денят на биоразнообразието с програма изпълнена със занимания за малки и големи.

Допълнителен колорит и съдържание на Зелени дни придадоха фермерите от Фермерския пазар, които се пренесоха на площада и раздаваха щедро усмивки на хората. Проведе се и специално събитие за фермерство, което привлече немалко заинтересувани от темата гости.

Програмата традиционно събра на едно място различни активности – йога, каране на колело, катерене, бягане и други, с творчески ателиета, народни танци, лекции и дискусии на теми свързани с опазването на околната среда, продължаване на традициите, намаляването на отпадъците и т.н.

Не ни се размина и дъждът, който традиционно ни напомня, че е пролети и за да е зелено навън е важно и той да присъства. Това беше и повод хората да се подслонят в шатрите  и да си поговорят с изложителите, да разменят и някоя и друга здравословна рецепта, да дегустират нещо вкусно, да си купят нещо полезно за тях или ежедневието им, да се сдобият с тениска с кауза или просто да разгледат в детайли изобилието от продукти на площада.

Много благодарим на всички замесени в случването на Зелени дни, които подкрепиха екипа с действия и идеи. Много сме щастливи, че в тази година на предизвикателства намираме все повече хора готови да помагат, мислят и творят, а и леко позеленяват с нас.

БЛАГОДАРИМ!!!

Уебсайт от Hlebarov.com